Miltvuur en miltvuurvaccin

 

Miltvuur

Miltvuur of antrax is het gevolg van een infectie met de bacterie Bacillus anthracis. Sporen van deze bacterie zijn giftig en vormen een gevaar voor infectie. De ziekte kan zich op verschillende manieren manifesteren. De huidvorm, of cutaan miltvuur, komt het meeste voor (95% van de gevallen) en is het minst ernstig. Deze vorm van miltvuur lijkt op een soort steenpuist. Door behandeling met antibiotica daalt de kans op sterfte van 20% naar 1%. Meestal betreft het infecties op werkplekken met wol of huiden. De meest dodelijke blootstelling heeft betrekking op miltvuur door inademing (inhalatie-miltvuur), met een overlijdensrisico tot 89% indien onbehandeld. [1] Voor toepassing in biologische wapens wordt gebruik gemaakt van dit inhalatie-miltvuur, ook wel ‘bewapend’ miltvuur genoemd. Deze vorm van miltvuur kan onderdeel zijn van biologische wapenarsenalen van vijanden van de Verenigde Staten, en vergt volgens het Pentagon daarom een vaccin voor de Amerikaanse troepen.

 

Miltvuurvaccin(productie) in de Verenigde Staten

Veldproeven van het Amerikaanse leger in de jaren vijftig tonen aan dat het Amerikaanse miltvuurvaccin effectief is tegen huidmiltvuur, maar door gebrek aan gegevens is het niet zeker of dat ook geldt voor inhalatie-miltvuur. [2] Dat is het type miltvuur waartegen het vaccin bescherming moet bieden. Toch wordt het vaccin in 1965 gepatenteerd voor die toepassing. [3] Dit gebeurt onder beheer van de vaccinproducent, het Michigan Department of Public Health (MDPH). [4] Ondanks dat het vaccin volgens de regelgevende instanties niet voldoet aan de wettelijke verplichtingen [5] krijgt het in 1970 een vergunning van de overheid [6]. Het miltvuurvaccin wordt bekend onder de merknaam Anthrax Vaccine Adsorbed of BioThrax.

Het wordt in 1991 toegediend aan Amerikaans militairen die deelnemen of ondersteuning bieden aan de Golfoorlog, en later verplicht aan het hele Amerikaanse defensiepersoneel (1998-2008). Tot de privatisering in 1998 blijft de vaccinproductie in handen van het staatsbedrijf Michigan Biologics Products Institute (MBPI), dat tot 1996 Michigan Department of Public Health (MDPH) heet.

 

Vaccinproductie in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk valt het miltvuurvaccin tot de privatisering in 1985 onder beheer van de Centre for Applied Microbiology and Research (CAMR), de civiele biotechnologie-tak van de topgeheime laboratoria van het Defence Science and Technology Laboratory, gewoonlijk Porton Down genoemd, in Wiltshire. Hier wordt tot 1957 met overheidsgeld research gedaan naar het ontwikkelen van biologische wapens, waaronder bewapend miltvuur.

Porton Down is eind jaren tachtig – via een Amerikaans bedrijf – de leverancier van miltvuur aan Saddam Hoessein. [7]

Het huidige onderzoek in Porton Down richt zich op het kweken van schadelijke genetisch gemanipuleerde micro-organismen. Vijandelijke staten of terroristen zouden die als strijdmiddel kunnen gebruiken. En daarom moeten daar tegengiffen, waaronder vaccins, en medische behandelingen voor worden ontwikkeld.

Ook Britse militairen krijgen tijdens de Golfoorlog een miltvuurvaccin toegediend. Het is niet identiek aan het Amerikaanse miltvuurvaccin, maar wel vergelijkbaar.

 

[1] Centers for Disease Control. (2000, December 15). Use of anthrax vaccine in the United States: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP). MMWR; 49 (no. RR-15). p3.

http://www.cdc.gov/mmWR/PDF/rr/rr4915.pdf

[2] Brachman, P., Gold, H., Plotkin, S., Fekety, F., Werrin, M., & Ingraham, N. (1962, April). Field evaluation of a human anthrax vaccine. American Journal of Public Health, 52(4), 632–645. (p. 642)

https://ajph.aphapublications.org/doi/10.2105/AJPH.52.4.632

[3] Anthrax vaccine adsorbed. United States patent US 3208909. September 28, 1965.

https://patents.google.com/patent/US3208909A/en

[4] Documents on Terrorism – Anthrax Hearings October 1999 – Statement by Kathryn C. Zoon; October 12, 1999

https://avalon.law.yale.edu/20th_century/anthrax_001.asp

[5] Nightinghale, Stuart L.; Emergency Use Authorization (EUA) to Enable Use of Needed Products in Civilian and Military Emergencies, United States. Emerging Infectious Diseases, Vol. 13, Number 7, CDC July 2007. 

[6] Rempfer, Thomas L., Anthrax vaccine as a component of the strategic national stockpile: a dilemma for Homeland Security. Monterey, California. Naval Postgraduate School, 2009: 43 

https://core.ac.uk/download/pdf/36698074.pdf

[7] Abrams, Fran; Independent, 2 April, 1998: British government supplied Saddam with Anthrax

https://www.independent.co.uk/news/british-government-supplied-saddam-with-anthrax-1154032.html