Emergency Use Authorization (EUA)

 

Hoewel de EUA op zich al langer bestaat, staat het sinds 2005 in dienst van de Bioshield noodwetgeving. Via deze noodwet wordt het gerechtelijke bevel voor beëindiging van het vaccinatieprogramma omzeild, om zo het defensiepersoneel zonder vrijwillige, geïnformeerde toestemming te kunnen blijven dwingen zich (illegaal) te laten vaccineren.

De Emergency Use Authorization zo meldt de Food and Drugs Administration (FDA) op haar website: “stelt de FDA in staat om de bescherming van de volksgezondheid van het land te helpen versterken tegen chemische, biologische, radiologische en nucleaire bedreigingen, waaronder infectieziekten, door de beschikbaarheid en het gebruik van medische tegenmaatregelen te vergemakkelijken die nodig zijn tijdens noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid.”

Er bestaat een belangrijk onderscheid tussen een EUA-vaccin en een regulier vaccin. De laatste is na een lange reeks van (klinische) testen goedgekeurd volgens de richtlijnen van het Good Manufacturing Practice (GMP) en daarom voorzien van een vergunning. Het miltvuurvaccin is niet getest en heeft dus geen wettelijke vergunning, het is een experimenteel vaccin. Deze EUA-vaccins worden ook wel biodefensieproducten genoemd. De EUA is een belangrijke pijler voor de biodefensiemarkt.

 

Emergency Use Authorization

https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/mcm-legal-regulatory-and-policy-framework/emergency-use-authorization

Nightingale, Stuart L. et al.; Emergency Use Authorization (EUA) to Enable Use of Needed Products in Civilian and Military Emergencies, United States. Emerging Infectious Diseases Journal, Volume 13, Number 7 — July 2007

https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/13/7/06-1188_article