‘Biodefensielaboratoria’ in grenslanden van Rusland

 

Volgens de Clinton-doctrine moeten de VS voorbereid zijn op aanvallen met biologische strijdmiddelen afkomstig van vijanden van de VS. Om het vijandelijk gebruik van deze strijdmiddelen een stap voor te blijven in de ontwikkeling van pathogene micro-organismen, moeten in laboratoria voortdurende nieuwe stammen bacteriën en virussen worden ontwikkeld, om zo het tegengif daartegen, een vaccin of een ander middel te kunnen maken. Deze doctrine is nog steeds springlevend. Het verschijnt onder de opvolgers Clinton in steeds weer nieuwe versies, afhankelijk van de belangrijkste vijanden van de VS op dat moment, die het kweken van deze gevaarlijke pathogenen moet rechtvaardigen.

Groot probleem met deze doctrine is dat de pathogenen natuurlijk ook voor biologische wapenprogramma’s kunnen worden gebruikt. De grens tussen defensieve en offensieve toepassingen van deze ‘biodefensielaboratoria’ is door het ontbreken van internationaal toezicht bijzonder vaag.

Defense Threat Reduction Agency

Eén van de Amerikaanse defensiebedrijven die schuilgaat achter de Amerikaanse biodefensielaboratoria langs Ruslands grenzen is het Defense Threat Reduction Agency (DTRA). Dit agentschap is in 1998 ontstaan uit verschillende onderdelen van het Amerikaanse ministerie van Defensie (DoD) met Fort Belvoir, Virginia, als hoofdkantoor. [1] Dit agentschap is de officiële ‘Combat Support Agency’ van de DoD voor maatregelen tegen massavernietigingswapens, waaronder bio-agentia.

De belangrijkste functies van DTRA zijn “dreigingsreductie, dreigingsbeheersing, gevechtsondersteuning en technologische ontwikkeling”.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie (DoD) had bij de ontbinding van de Sovjet-Unie contact opgenomen met Oekraïne en het Defense Threat Reduction Agency (DTRA) geïntroduceerd om te helpen bij de vernietiging van Sovjet-onderzoek in Oekraïense laboratoria. Op het eerste gezicht een volkomen logische en normale zaak.

In het “nationale belang van de VS” ondersteunt DTRA al in de jaren negentig projecten in biologische onderzoekslaboratoria op meer dan 14 locaties over de hele wereld, waaronder Oekraïne, Georgië, Kazachstan, Azerbeidzjan, en Oezbekistan; en toen nog ook in Rusland (alleen onder president Boris Yeltsin). [2]  

Maar later – tussen 2005 en 2014 – blijkt dat de Oekraïense laboratoria (en die in andere landen) helemaal niet zijn geëlimineerd. Ze zijn door het DTRA overgenomen en gemoderniseerd. [3] En er worden steeds meer nieuwe biodefensielaboratoria bijgebouwd. Inmiddels staan er zeker 300 van deze laboratoria in 30 landen, waaronder 26 in Oekraïne.

Geheimhoudingsovereenkomst VS en Oekraïne (2005)

Een overeenkomst tussen de VS en Oekraïne uit 2005 geeft inzicht in de betrokkenheid van Oekraïense onderzoeksinstituten bij de geheime  Amerikaanse onderzoeksprojecten in de biodefensielaboratoria in Oekraïne. Het betreft een overeenkomst tussen het Amerikaanse ministerie van Defensie (DoD) en het ministerie van Volksgezondheid in Oekraïne voor het “verhinderen van verspreiding van technologie, pathogenen en expertise die gebruikt zouden kunnen worden in de ontwikkeling van biologische wapens”. 

De onderzoeksinstituten waar met de pathogenen staan onder meer in L’viv, Odessa en Kiëv. Het document spreekt van samenwerking in biologisch onderzoek, het detecteren van biologische dreigingen en de reactie daarop. En over het verzamelen van materiaal en gegevens in centrale laboratoria in Oekraïne, dat overgedragen moet worden aan het Amerikaanse ministerie van Defensie. Artikel VII van de overeenkomst gaat over de geheimhouding van de “gevoelige informatie”, het wordt als staatsgeheim bestempeld en meldt dat het aantal personen van de Oekraïense onderzoeksinstituten dat toegang heeft tot informatie moet worden beperkt. [4]

Experimenten met Oekraïense militairen

Wat het Amerikaanse onderzoek in Oekraïne precies inhoudt, wordt in de loop van de eerste maanden van 2022 steeds duidelijker. In januari uit het werk van de Bulgaarse onderzoeksjournalist Dilyana Gaytandzhieva [5], en vanaf begin maart als het Russische ministerie van Defensie tijdens de militaire operatie in Oekraïne 15 onderzoekslaboratoria in handen krijgt en documenten daarvan begint vrij te geven.

Gaytandzhieva onthult documenten van biologische experimenten die het Pentagon uitvoert onder 4.400 soldaten in Oekraïne en 1000 soldaten in Georgië. Het project in Oekraïne begint in 2017 en eindigt in 2020. Het wordt gesponsord door een programma van het  Defense Threat Reduction Agency (DTRA). Uit de documenten blijkt dat bij het grootste deel van de Oekraïense soldaten (4000) het bloed wordt getest op Hantavirussen, en bij 400 van hen op het Krim-Congo hemorragische koorts (CCHF) virus. Ernstige incidenten, waaronder sterfgevallen, waarvan wordt vermoed of bekend is dat ze verband houden met de onderzoeksprocedures, moeten onder de aandacht worden gebracht van de ‘bio-ethische commissies’ in de VS en Oekraïne. In Georgië maakt het project deel uit van het Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) in Maryland, het grootste biomedische onderzoeksinstituut onder beheer van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hier worden de deelnemers blootgesteld aan veertien pathogenen, waaronder de miltvuurbacterie. Behalve naar de VS worden monsters van de geheime projecten ook verzonden naar het VK en de EU. [6]

Het hoofd van de Radiologische, Chemische en Biologische Defensie Troepen van het Russische leger Igor Kirillov verwijst tijdens een persconferentie onder meer naar een document, gedateerd 6 maart 2015, waarin in niet mis te verstane bewoordingen staat dat in Oekraïne onderdelen van biologische wapens worden gemaakt met directe betrokkenheid en financiering van de VS. Feitelijk zijn de ‘biodefensielaboratoria’ dus laboratoria voor het ontwikkelen van biologische wapens.

Door geheimhouding zijn Oekraïense specialisten volgens Kirillov onwetend gehouden over de ware doelen van het lopende onderzoek. Verder valt hem op dat de pathogenen waarmee onder één codenaam (project) wordt gewerkt, natuurlijke varianten hebben in zowel Rusland als Oekraïne. Hij zegt: “Het gebruik ervan kan worden vermomd als de natuurlijke uitbraak van ziekten.”

Een project in een laboratorium in Charkov deed onderzoek naar de overdracht van ziekten via vleermuizen. Dat project is sinds ten minste 2009 aan de gang en staat onder direct toezicht van Amerikaanse specialisten. Onder drie andere codenamen zijn gerelateerde projecten uitgevoerd. Een ander project in Charkov gaat over het gebruik van wilde trekvogels als vectoren voor de overdracht van een hoogpathogene vorm van vogelgriep. Het onderzoek richt zich op omstandigheden waaronder de processen van de overdracht van het virus oncontroleerbaar zouden kunnen worden, met als doel economische schade te veroorzaken en risico’s voor de voedselzekerheid te creëren. [7]

DTRA heeft sinds 30 juli 2020 US$ 80 miljoen toegewezen gekregen voor biologisch onderzoek in Oekraïne, waarbij het Amerikaanse bedrijf Black & Veatch Special Projects Corp. is belast met de uitvoering het programma. [8] Deze Amerikaanse defensie-aannemer heeft diepe banden met militaire inlichtingendiensten, en bouwt beveiligde biolaboratoria in Oekraïne. Hetzelfde bedrijf was ook belast met de uitvoering van experimenten onder Oekraïense militairen.

VS bevestigt aanwezigheid biologische onderzoekslaboratoria

Na de eerste onthullingen van het Russische ministerie van Defensie, bevestigt de Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland dat “Oekraïne biologische onderzoeksfaciliteiten heeft” en dat de VS bang is dat “die onderzoeksmaterialen” in Russische handen kunnen vallen. Ze zegt er niet bij welke “onderzoeksmaterialen” worden bestudeerd in deze laboratoria. Maar de werkelijke reden waarom de Amerikaanse functionarissen zo bezorgd zijn is inmiddels wel duidelijk.

De directe betrokkenheid van Hunter Biden bij onderzoek naar biologische wapens in Oekraïne

De onthullingen van het Russische ministerie van Defensie vallen samen met nieuwe onthullingen van correspondentie op de beruchte laptop van Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden. Deze laptop komt in september 2020 voor het eerst in het nieuws als de New York Post meldt dat de FBI de laptop in beslag heeft genomen. Correspondentie op deze laptop zou de betrokkenheid van Hunter Biden bij illegale zakelijke transacties in Oekraïne en China aantonen. Uiteindelijk, op 16 maart 2022, bevestigt de New York Times de authenticiteit van de laptop. [9]

Nieuwe onthullingen via de laptop van Hunter bevestigen het beeld dat rijst uit het lopende onderzoek van het Russische ministerie van Defensie. Hieruit wordt duidelijk dat Hunter Biden en Chris Heinz, stiefzoon van voormalig minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, een sleutelrol spelen in onderzoek naar miltvuur en andere dodelijke pathogenen in de Oekraïense biowapenlaboratoria. Rosemont Seneca Technology Partners (RSTP) – een dochteronderneming van het door Hunter Biden en Christopher Heinz opgerichte Rosemont Capital was een toonaangevende financier van een ‘pandemie-tracking- en respons’-bedrijf dat samenwerkte aan het identificeren en isoleren van dodelijke ziekteverwekkers in Oekraïense laboratoria. Zowel Biden als Heinz zijn directeuren van RSTP en ontvingen voor hun activiteiten geld van het ministerie van Defensie onder de regering-Obama.

E-mailcorrespondentie en gegevens uit defensiecontracten tonen aan dat Hunter Biden miljoenen dollars aan financiering heeft helpen veiligstellen voor militaire biotech-onderzoeksprogramma’s. Samen met zijn collega’s van de investeringsmaatschappij Rosemont Seneca Technology Partners (RSTP) halen ze routinematig miljoenen dollars op bij investeringsreuzen, waaronder Goldman Sachs, voor de oprichting van nieuwe technologiebedrijven, in de hoop dat deze bedrijven zouden floreren om fortuinen te maken. Eén van die bedrijven is Metabiota, waar RSTP US$ 500.000 in investeert. Metabiota is een aannemer van het ministerie van Defensie (DoD) die beweert opkomende infectieziekten te detecteren, te volgen en te analyseren. Het ministerie van Defensie (DoD) heeft Metabiota tussen februari 2014 en november 2016 een contract van US$ 18,4 miljoen toegekend, met $ 307.091 gereserveerd voor ‘Oekraïne-onderzoeksprojecten’. Metabiota heeft in Oekraïne gewerkt voor Black & Veatch. Metabiota heeft ook nauwe banden met het Wuhan Institute of Virology

(WIV), waarvan wordt vermoed dat het de bron is van de COVID-19-uitbraak.

RSTP verzorgde ook de betrekkingen tussen het Amerikaanse ministerie van Defensie en het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid. Het organiseerde gezamenlijke bijeenkomsten van Amerikaanse generaals en Oekraïense artsen. [10] [11] [12]

 

[01] https://www.dtra.mil/About/DTRA-History/

[02] United States biological defense program

https://military-history.fandom.com/wiki/United_States_biological_defense_program

[03] Voltaire Network, 28 Mar 2022; US-Ukrainian Biological Weapons Program

https://www.voltairenet.org/article216271.html

[04] https://www.state.gov/wp-content/uploads/2019/02/05-829-Ukraine-Weapons.pdf

[05] Gaytandzhieva, Dilyana; Jan 24, 2022: Documents expose US biological experiments on allied soldiers in Ukraine and Georgia

Documents expose US biological experiments on allied soldiers in Ukraine and Georgia

[06] GreatGameIndia, 18 Mar 2022: Human Samples From Secret Project At Ukraine Biolab Were Evacuated To UK And EU Countries

Human Samples From Secret Project At Ukraine Biolab Were Evacuated To UK And EU Countries

[07] Tsukanov, Ilya; Sputnik, 17 Mar 2022: Russian MoD Names Curator of Pentagon-Funded Biolabs in Ukraine, Releases Original Docs

https://archive.ph/slCaP#selection-669.0-669.87

[08] Gaytandzhieva, Dilyana; Mar 16, 2022: Pentagon contractors worked in Ukrainian biolabs under $80 million program

Pentagon contractors worked in Ukrainian biolabs under $80 million program

[09] “Hunter Biden Paid Tax Bill, but Broad Federal Investigation Continues”, The New York Times, March 16, 2022.

[10] Josh Boswell, The Daily Mail 25 March 2022 (updated 27 March 2022); “EXCLUSIVE: Hunter Biden DID help secure millions in funding for US contractor in Ukraine specializing in deadly pathogen research, laptop emails reveal, raising more questions about the disgraced son of then vice president” 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10652127/Hunter-Biden-helped-secure-millions-funding-military-biotech-research-program-Ukraine.html

[11] Winters, Natalie & Kassam, Raheem J.; The National Pulse, March 24, 2022: “Hunter Biden Bio Firm Partnered With Ukrainian Researchers ‘Isolating Deadly Pathogens’ Using Funds From Obama’s Defense Department”

EXCLUSIVE: Hunter Biden Bio Firm Partnered With Ukrainian Researchers ‘Isolating Deadly Pathogens’ Using Funds From Obama’s Defense Department.

[12] Al Mayadeen, 28 Mar 2022: “Russia: More than 300 global bio labs funded by the US”

https://english.almayadeen.net/news/politics/russia:-more-than-300-global-bio-labs-funded-by-the-us