Oefeningen ‘Clade X’ en ‘Event 201’

 

Clade X

In mei 2017 wordt door het Johns Hopkins Center weer begonnen met de planning van een uitgebreide pandemieoefening, met als titel: ‘Clade X’. De oefening vindt plaats op 15 mei 2018. In dit scenario gaat het niet om een klassiek pathogeen, maar om een genetische combinatie van een zeer besmettelijk parainfluenzavirus en het bijzonder dodelijke Nipah-virus, ‘Clade X’, viraal brouwsel, ontwikkeld in een biotech-lab. Het lab is in handen van een fictieve terroristische organisatie ‘A Brighter Dawn’, afgesplitst van een vreedzame organisatie die overbevolking wil vertragen en uiteindelijk doen keren. De afgesplitste groep is van mening dat directe actie nodig is om de ‘reset’ of ‘paradigmaverschuiving’ te bewerkstelligen. Vrijwilligers die bereid zijn besmetting te riskeren, reizen de wereld rond om de virussen te verspreiden op drukbezochte plekken. De talrijke aanvallen zijn niet heel doeltreffend, maar de tientallen mensen die ziek worden is genoeg om de Clade X-pandemie te veroorzaken.

De uitbraak begint in Duitsland. Er wordt een reeks vergaderingen van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad nagespeeld; de spelers zijn opnieuw hooggeplaatste Amerikaanse politici, waarvan sommige identieke functies hebben of gehad hebben in de werkelijkheid. Het is de eerste oefening waarbij de PCR-test wordt ingezet om het virus op te sporen. In het debat wordt gesproken over reisbeperkingen en quarantaine (later lockdown genoemd), de mogelijke negatieve gevolgen, waaronder verzet van het publiek, en ‘de mate van geweld om de quarantaine te handhaven’ die zou kunnen worden toegestaan.

Volgens het scenario loopt het aantal doden op tot 150 miljoen, waaronder 15 miljoen in de VS, en zijn die aantallen – volgens het scenario – nog laag, doordat de productie van de vaccins extreem wordt versneld. Aan het eind van de oefening wordt dan ook de hoogste prioriteit gegeven aan de oproep aan de regering om onmiddellijk de nodige middelen ter beschikking te stellen om nieuwe vaccins te ontwikkelen ‘binnen enkele maanden, niet binnen enkele jaren’. In het bijzonder wordt melding gemaakt van nieuwe RNA-vaccins.

Event 201

Twee maanden voor het opduiken van het coronavirus, vindt de volgende oefening plaats op 18 oktober 2019. Nog groter en complexer, waarbij de belangrijkste sponsors aan boord komen: de Bill en Melinda Gates Foundation en het World Economic Forum (WEF). Het gaat deze keer niet om debatten en afstemmingen binnen de regering die moeten worden ingestudeerd. Maar om het trainen in samenwerking van regeringen met mondiale ondernemingen tijdens de pandemie.

Eén van de spelers is dr. Michael Ryan, het hoofd van het team van de Wereldgezondheidsorganisatie dat later verantwoordelijk is voor de internationale bestrijding en behandeling van COVID-19. Hij roept tijdens de coronacrisis op naar families te kijken om potentieel zieke personen te vinden en hen te isoleren van hun families.

De oefening simuleert de uitbraak van een wereldwijde coronapandemie, dat via vleermuizen en varkens overgedragen wordt naar de mens. Het scenario eindigt na 18 maanden met 65 miljoen doden.

Nieuw bij deze oefening is dat niet alleen politici en ambtenaren deelnemen aan de oefeningen, maar ook directieleden van mondiale ondernemingen, PR- en mediabedrijven in functies die ze ook in het echte leven hebben. Waaronder Adrian Thomas, vice-president van Johnson & Johnson, ’s werelds grootste farmaceutische onderneming, Matthew Harrington, bestuursvoorzitter van Edelman, ’s werelds grootste PR-bureau, en Hasti Taghi, vice-president van NBC Universal, ’s werelds op twee na grootste mediabedrijf. Al deze mensen spelen een paar maanden later een belangrijke rol in de coronacrisis.

Watson, Crystal et. al.: Clade X: A pandemic Exercise, Health Security, Vol. 17. No. 5, 7 Oktober 2019: 412

liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/hs.2019.0097

Schreyer, Paul; Kroniek van een aangekondigde crisis – Hoe een virus de wereld on veranderen. Nearchus CV, 2021: 93-98